Trendek

Új trendek a webtervezésben 2013-tól

A gyorsan változó virtuális világban a webes tervezőknek folyamatosan keresik a módját, hogy hogyan igazítsák a weboldalak megjelenését a trendekhez. Láthatjuk, hogy a webes megjelenés ami néhány évvel ezelőtt egy átlagos weboldalt jelentett, mára jelentős változásokon ment keresztül, igazodva a modern igényekhez. A fejlődés iránya ezen a területen egyre inkább körvonalazódik.

Változások a jövőben

Változások a jövőben

 

Mindannyian tudjuk, hogy a technológia és a virtuális világ folyamatosan fejlődik. Mielőtt valami új technológia elterjedne, már létrejön egy új trend a piacon, amit a web tervezési szempontoknak követnie kell. A webtervezők folyamatosan arra törekednek, hogy megtalálják a legújabb, legdivatosabb website megjelenést.

Érzékelhető a trendekben, hogy ami négy-öt évvel ezelőtt lenyűgözőnek hatott ezen a területen, azt mára már inkább megmosolyogjuk. Korábban a trend a média képességeket emelte ki, ma az új trend a használhatóságról és a legújabb, stílusos, letisztultabb megjelenésről szól. Bár meg voltak a sajátosságai a réginek, megvannak a modernnek is. A régi típusú weboldalak megjelenésének minősége ma már az újabb felbontású eszközökön nem lesz elegendő.

A web tervezés ipara gyorsan és sokat fejlődött, mind látványban, mind technológiai szempontból.

Branding lesz az út

Branding lesz az út

 

Természetes, hogy a vállalkozások szeretnék a márkájukat hangsúlyozni, hogy az érzékelhetően jelen legyen. A piac, a vevők számára lehetővé kell tenni, hogy a márkát pillanatokon belül megismerjék. Közel az idő amikor már inkább maga a tervezés a márka, ami nem csak egyszerűen egy honlap tervezését jelenti, hanem szerves része a kapcsolódó legújabb trendeknek. A tervezők feladata hamarosan inkább a legmegfelelőbb formai, technológiai és látványeszközök precíz kiválasztása lesz a megvalósításban, ami végül teljessé teszi a márkát is, és az esztétikai élményen keresztül valódi piacot teremt.
A figyelem felhívása egy vállalkozás számára a jövőben egyre inkább a márka honlapján keresztül fog történni, és ez a tendencia várhatóan csak erősödni fog. Nagyon fontos az Ön számára, mint egy üzlet tulajdonosának, hogy cégének honlapja végül elérje célját, amely jól képviseli a márka image-ét a tervezők kutató munkája folytán.

Web tipográfia

Web tipográfia

 

Az elérhető új lehetőségeknek köszönhetően, a tervezők számos elérhető betűkészlet közül választhatnak. Azonban jól kiválasztani a megfelelő tipográfiát, már egyszerű, a divatot szorosan követő tipográfia kialakítása nagyon fontos. 2013-ban ez már nagy jelentőséget kap, sőt szerves része a siteok megjelenésében. A tervezők már nem helyettesítik a szöveget látványos, de felesleges képekkel, clipartokkal, hanem megpróbálják fokozni a honlap megjelenésének letisztult esztétikáját a tipográfia révén. A HTML5 és CSS3 már napi gyakorlat, a webes tervezők sokkal több energiát fektetnek abba, hogy egyedi, magával ragadó és interaktív weboldalakat hozzanak létre. Azok akik figyelmen kívül hagyják a trendeket, lemaradnak a rendkívüli versenyképességet kívánó változó világban. Akár egy új honlapterv arculatot kell előállítani a semmiből, vagy akár utólag egy régit felújítani, a tervezésnél legalább néhány alapvető tendenciára valószínűleg érdemes odafigyelni.

A reszponzív design szerepe az új eszközökön

A webes tervezők a legkülönfélébb módokon próbálnak a 2013-ban megjelenő Metro design-ra hangsúlyt fektetni. Figyelni kell arra, hogy a layoutok, templatek jól nézzenek ki az új operációs rendszereken, és a különböző számítástechnikai eszközökön. A nagyobb, touch-barát gombok és menük, az egyszerűbb, de magával ragadó tartalmi megjelenés lesz az uralkodó leginkább. Mint az új Windows felületnek, a honlapok megjelenésének is el kell távolodnia a régi hagyományos ikon alapú tervezési stílusoktól, nagyobb hangsúlyt fektetve a tipográfiába. A  tervezőknek figyelniük kell, hogy az animált mozgások és a görgetés szempontjából is megfelelő legyen a honlapok felület tervezése, mivel egyre többen látogatják, használják őket érintőképernyős eszközökön.

Bár sok weboldal létrehozását ihlette az új Windows 8 design stílus, figyelembe kell venni, hogy egyre inkább fontos szempont lesz a moduláris elrendezés és az érintő felület jelenléte a web design-ban. Az érintő felületre utal egy webes felületen, hogy egy oldal, automatikusan úgy méreteződik, ahogy az eszköz képernyő felbontása megkívánja, vagyis a webhely automatikusan egyaránt megfelelően néz ki a mobil eszközökön, tableteken, okostelefonokon is. Sokan még mindig inkább a nagy képernyős böngészési élményt részesítik előnyben, de fontos, hogy a webhely design alkalmazkodni tudjon az új eszközökön való megjelenéshez is. Ez persze nem jelenti a vizuális élmény minőségének romlását, csupán azt, hogy a megjelenés optimalizálva van mobil eszközökre és semmi többet. A mobil böngészőkön már nincs jobbra-balra görgetés, csak sorokat kell olvasni. A webhely képe automatikusan átméreteződik az eszköz böngésző ablakában, de alkalmazkodik a hagyományos számítógépek monitor felbontásaihoz is.

Függőleges görgetés

Az új generációs weboldalak optimalizálva vannak a függőleges görgetésre, jobban alkalmazkodva a természetes ergonómiához, ami különösen a mobil eszközökön való böngészésénél jelentős. Ez a megoldás felhasználóbarát és hatékonyabbá, interaktívabbá teszi a böngészést. Az olvasóknak képesnek kell lenniük arra, hogy gyorsan és szabadon lépkedhessenek a lapon, akár az egér kerékkel, akár érintéssel, képesnek kell lenniük a menük eléréséhez anélkül, hogy vissza kelljen térjen az oldal tetejére.

Nagy gombok

Mivel a Touch érintőfelülettel rendelkező eszközök elterjedése megállíthatatlan, várható, hogy egyre inkább a hatalmas gombok fogják uralni a webfelületek kezelőpaneljait. Kezdetben nagy gombokat csak a kozmetikai berendezések kezelőfelületén láthattunk, de úgy tűnik a jövőben az új megjelenés egyre inkább teret nyer. A nagyobb méretű gombokat biztosabban és sokkal könnyebben érintjük meg, bár ez a megjelenési tendencia azonban egy sor működési hibát, lassulást okoz, és egyre nagyobb felületeket kíván. A tervezőknek meg kell találniuk a kiutat egy optimálisabb megoldással, vagy ez a tendencia nem lesz sokáig népszerű.

A Freeart stúdióban készült honlaptervek, figyelembe véve az aktuális trendeket, minden esetben egyedi megjelenést hordoznak, gondosan kidolgozottak, látványvilágukkal maximálisan alkalmazkodva a tartalomhoz, segítve ezzel annak üzeneteit.